Skip to content
gyalogos tábla

Polgári megmozdulás a Magas út biztonságos használata érdekében

A csillebérci tulajdonosok közül sokan úgy gondoljunk, hogy fenntarthatatlan az az állapot, ami a Magas úton forgalmas időszakban megfigyelhető. Rengeteg áthajtó, sebességkorlátozás nélkül, a gyalogos forgalom figyelembevétele nélkül, a KRESZ szabályait megszegve és ráadásul sokszor agresszív hozzáállással párosítva.

Ezért kezdeményeztük egy olyan, a rendőrséghez bejelentett polgári akciót, ami a jövő hét folyamán egyszer a reggeli időszakban 7:30-9:00 óra között, és egy délután 15:00-17:00 között lezárja a Magas utat, és csak az arra jogosultakat engedi át. A megmozdulást rendőri biztosítás mellett tervezzük, így a kultúrált viselkedés talán könnyebben elérhető.

A cél az átmenő forgalom csökkentése, és a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtése a Magas úton. 

Bárki jöhet, aki magáénak érzi a problémát, akár a gyalogos forgalom, akár az autós közlekedés okán. A részvételi szándékot kérjük itt jelezni.

 

Az esemény rendőri biztosítás mellett zajlik. A rendőrök nem büntetnek, csak az eseményen részt vevők biztonságát és a törvényességet hivatottak őrizni.

Hozzászólások

 1. Kinga Haraszti

  Kicsit szeretnék beszélgetést kezdeményezni, hogy ki mivel lenne elégedett, mint eredmény:
  – sorompó
  – forgalomlassítás (fekvőrendőr és/vagy virágládák stb.)
  – járda
  -egyirányúsítás felfele
  -egyirányúsítás lefele

  erről szól ez a szavazás itt: https://www.survio.com/survey/d/N8R0W8A5T8A9I0D9V

  Töltsük ki minél többen, 20 másodperc!!

  0
  0
 2. Kinga Haraszti

  NAGYON köszönjük MINDENKINEK, aki ma az útlezárás akcióban részt vett!!
  Folyt. köv. !! :o)

  0
  0
 3. Önközpontú. Ez vagy te. Nem gondolsz a gyerekekre. Nem gondolsz, hogy ezen az úton járva aludhatnak egy-két órát többet reggel a gyerekek.

  Ha többet tudnak aludni reggel, jobban teljesítenek az iskolában. Nyilván nem érdekel. Nem törődsz a gyerekekkel. Nem érdekel, hogy jól teljesítenek-e az iskolában vagy sem. Miért tennéd? Önközpontú vagy. Ez egyértelmű.

  Őszintén sajnálom, hogy unalmas életet élsz, és végtelen időd van erre az aktivista életre.

  De kérem, vedd figyelembe, hogy a most elfogadott új törvénynek köszönhetően ezt nagyon egyszerűen meg tudjuk oldani, és a sok buzgóság semmit sem old meg. Csak az idődet vesztegeted.

  Kérlek, életedben egyszer ne gondolj magadra, és gondolj az összes kisgyerekre, akik iskolába járnak.

  Ne mondd, hogy nem szeretnéd, hogy jól kipihentek és boldogok legyenek az iskolában? De ha igen, igazán sajnálom, de tudom mások is látják mennyire én, én, én a te világod.

  0
  0
  1. Kedves Szülő!

   Mi is szülők vagyunk, és mi is gondolunk a gyerekekre.
   Az 1-2 óra plusz alvás elég erős költői túlzás, 6 kilométerrel kell hosszabb itat megtennie, ha elkerüli azt az útvonalat, amit a kresz szerint el kell kerülnie.
   Számítottunk rá, hogy ez sokaknak nem fog tetszeni, és teljesen megértjük ezt a reakciót, tényleg sajnálom, én sem lennék boldog az ön helyében.

   Mégis arra kérem, hogy próbálja megérteni, hogy nem mindenki úgy közlekedik, mint ön. Sajnos nagyon sokan 50-60 km/h-s sebességgel haladnak át és nemcsak a szembe jövő autósokat, hanem a gyalogosokat is leszorítják az útról, nem ritkán a bokorba ugrásra kényszerítve őket.
   Azok meg a mi gyerekeink, akik a buszmegállóboz igyekeznek ki iskolába menet, vagy onnan haza iskola után.

   Köszönjük, ha mostantól betartják a szabályokat és nem erre jönnek!

   Anna

   0
   0
   1. A megoldas fekvo rendor es forgalom lassitas. Nem ki alni kapaval meg botokkal mint valami Szia Uram menti faluban szokas.

    Kulomben is, mar regota nem “UDULO OVOZET” ahol elnek.

    Megkertem ugyvedunket hogy eljarast inditjon annak a tablanak a torlesevel kapcsolatban, mivel mar tenyleg nem “UDULNEK” hanem ott elnek 0-24 az emberek ahogy FC is irta!!!

    Viccess a Kinga, hogy nem erti mi az UDULO ovezet jogi definicioja, es arra tamaszkodik. Hat majd ugyvedunk tesz arrol hogy bizonyitek alapjan el tunjon onnan a tabla. Ezert kerem hogy inkabb a forgalom lassitas iranyaba gondolkozzon a foszervezo igazgato holgy aktivista.

    0
    0
  2. Kedves Szülő!

   Megnéztem a Google Maps szerint a szabályos útvonal a Törökbálinti úttól az iskoláig 6,9 km és 13 perc. Az Ön által preferált szabálytalan út 3,3 km és 8 perc.
   Tehát 3,6 km-rel és 5 perccel hosszabb. Próbálják ki a jövő héten.
   Megjegyzem az én gyerekeim is iskolába járnak és azon az úton szeretnének rollerrel épségben kimenni a buszmegállóig.
   Az hogy ki hova van bejelentkezve az teljesen érdektelen. Az áthajtás tilos. Az ittlakóknak is.

   0
   0
   1. Kedves János!
    Nagyon kedves, hogy megnézte a google mapsen a másik útvonolat! Nem is értem, hogy mi, akik az iskolába viszik fel a gyereket miért nem ezt az útvonalat használjuk?! Hiszen csak, ahogy Ön írta 5 perc különbség!
    Valószínűleg Ön nem közlekedik autóval, ha ezt el is hitte. Az Ön által említett Törökbálinti út egy reggeli vagy egy délutáni forgalmas időszakban plusz fél-fél óra nekünk. És ezzel azért vagyunk tisztában, mert kipróbáltuk! De nyilván ez nem az Ön problémája.
    A lakó pihenő övezet táblával is tisztában vagyunk, igazából azt nem értjük miért van még kint ezen az útszakaszon?!
    Megértem, ha féltik a gyereküket a gyorshajtóktól, én is féltem. De ne vonjunk párhuzamot az áthajtók és a gyorshajtás között!
    Van, aki ott lakik és gyorsan közlekedik, és van aki nem lakik ott és úgy teszi ezt.
    Nem minden iskolába felmenő gyorshajtó! Ezt kikérem magunknak!
    Mint ahogy azt is, ahogy Önök kezelték ezt a “problémát”. Ahogy a férjemmel viselkedtek a maguk “polgári akciójukban” minősíthetetlen. Ami nem volt más, mint egy bosszúhadjárat! (Tisztelet a kivételnek)
    Amennyiben féltik a gyereküket az átmenő forgalomtól javasolnék én is. Ahogy kedves Kinga is javasolt számunkra iskolaváltást! Javaslom ne engedjék egyedül közlekedni a gyereküket! Mert forgalom mindenhol van! Csak lejjebb kell kicsit jönni az Önök által védett területről!
    Azt meg, hogy az ott lakó sem hajthat át szerintem hagyjuk. Mindannyian tudjuk, hogy ez nem így van gyakorlatban, még ha hivatalosan így is van!
    Úgy gondolom ezek az üzenetváltások semmi jóra nem vezetnek, értelmetlenek. Mint ahogy az Önök polgári akciójukban felvett viselkedésminta.
    Sajnálom, hogy ideáig fajult ez a dolog. Semmi rossz szándékunk nem volt. Csak a 24 órából abban a két órában (reggel 1, délután 1) használtuk ezt az útvonalat, amikor a gyerekünket hoztuk-vittük! Gondolom Önök a mi helyzetünkben nem jöttek volna erre! De ezt igazán már nem tudjuk meg.
    Mindenesetre köszönjük a megértésüket!

    0
    0
    1. Most tényleg arról beszélgetünk, hogy naponta kétszer több közlekedési szabályt megsért, de ez ön szerint rendben van, mert máshogy nem tudja megszervezni az életét?
     Azért érzi úgy, hogy fél órával rövidebb ez az út, mert jóval gyorsabban megy a megengedettnél, ha valóban betartaná a 20 km/h sebességet, akkor 8 percet venne igénybe ez az útszakasz, és a google is ezzel számol.
     Itt reggelente 200 autó dönget oda-vissza, járda hiányában az úttesten szabályosan közlekedő gyalogosoktól 20 centire. Szeretnénk ennek véget vetni, mielőtt valami komoly baj történik!

     0
     0
 4. Csak egy pár mondatot hozzátennék, mint egy szülő, aki ezt az útvonalat használta/használja, hogy a gyermekét időben (30 perccel rövidebb úton) elvigye az iskolába.
  Valóban igaz, hogy a “Lakó-pihenő övezet” tábla kint van az Adorján út, az Edvi Illés út, Magas út háromszög vonatkozásában, és a Kresz szerint itt tilos az áthajtás azok kivételével, akiket valami ide nem köt a területhez. Szándékosan nem azt írom, hogy a területen lakik, vagy ott lakót szállít. Mert a pl a területen van egy garázs vagy egy telek, vagy akár egy ingatlan a tulajdonban, de bár nem vagyok oda bejelentkezve, akkor ugyanúgy jogom van akármikor akármennyi alkalommal az övezetbe behajtani/áthajtani, attól függetlenül, hogy be vagyok-e oda jelentkezve, vagy sem.
  (Mellékesen hozzáteszem, hogy másik aspektusból vizsgálva: az évek alatt ez a környék a város részévé nőtte ki magát, már nem az úgynevezett “weekend” házak, nyaralók jellemzők a területre, hanem olyan ingatlanok, ahol a mindennapi életüket élik családok. Ebből a nézőpontból érthető lenne például, ha a nem területen lakók pedig le akarnák vetetni a lakó-pihenő övezet táblát !)
  Az pedig, ami kedd délután történt az ott tüntető Hölgyek és Urak részéről, az számomra felháborító volt. Felérve a Magas út végéhez egy csapat ember az úttesten az autó elé állva kiabálja, hogy milyen alapon vagyok itt, és mit keresek az úton, és “Vegye tudomásul, hogy itt maga nem megy át!”. Azért Urak és Hölgyek.. azt gondolom, hogy ennek nem ez a megfelelő módja. Habzó szájjal, felpaprikázva.. (örülök, hogy délután 15.30-16.00 között ennyien nem dolgoznak, biztos passzív jövedelemből élnek.. végülis nagyon jómódú környéken élnek)
  Ha a maguk helyében vagyok:
  alapvetően első körben köszönök – a napszaknak megfelelően – majd elmondom, hogy itt épp egy tüntetés zajlik, mert az övezetben bizonyos időszakokban reggel 8-9, delutan 15.30-16.30 között kb 50 autó megy el, se több sem kevesebb.( Napközben nem jár arra a kutya sem, dehát emiatt tüntetünk most). És megkérjük szépen, hogy ne használja ezt az útvonalat. Természetesen haladjon tovább, ne maradjon a gyereke az iskolában, ezt nyilván mi sem szeretnénk. Köszönjük a megértését!
  De maguk felbátorodva a rendőri jelenléttől, mert valljuk be, hogy anélkül igen nehéz egy autót feltartóztatni jogosan egy “natur” állampolgár által, elővették (tisztelet a kivételnek, nem szeretnék mindenkit megbántani) a feljebb említett stílust. Nyilván mindezek után engem sem kellett félteni..
  Szóval összefoglalva. El kell, hogy keserítsem Önöket, mindig lesznek, akik ezt az útvonalat fogják használni, mert szeretnének kb 1 órát nyerni a napjukhoz, és az előttem szólóval egyetértve: örülünk, hogy akár 30 perccel is többet alszik a gyermek.
  Összegezve, több értelme lenne folyamatos fekvőrendőrök telepítésének, vagy lassító/terelő dobozok vagy akármik felhasználásának. Azzal Én sem értek egyet, hogy egyesek 50-60 kmh-val repesztenek végig, ez valóban nem szép dolog. De hogy 2x egy órában ne haladhasson át 50 autó hétköznaponként, az sem normális!
  Higgyék el, nem fogok arra járni addig, amíg a helyzetemet hivatalosan meg nem oldom.. de előbb-utóbb meg fogom oldani, és a gyerek újra fél órával többet aludhat!
  Szép Estét mindenkinek, hova tartozásától függetlenül!

  0
  0
  1. Kedves PC!
   Ha a gyerek iskolába járásakor olyan fontos szempont volt az időtényező, hogy emiatt felvállaltan szabályt sért, esetleg javasolnám, hogy fontolja meg egy lakóhelyéhez közelebbi iskola választását.
   Sajnálom nagyon, ha “agresszív” fellépéssel találkozott, ezért elnézést, de bizonyára Ön is érzi, hogy nem csak szóban, de viselkedéssel is lehet agresszíven létezni, mint ahogy a “mindenáron keresztül megyek, mert nekem így jó “ hozzáállás is az szerintem az Ön részéről. Próbáljunk élni és élni hagyni, ha lehet.

   0
   0
 5. Köszönöm Haraszti Kingának, hogy összeállított egy listát azokról, akiknek sok szabad idejük van.

  Feljelentést tettem több kormányzati szervnél és az összes táblázatában található nevet elküldtem nekik.

  Megkértem őket, hogy vizsgálják meg, milyen típusú passzív jövedelemforrást vagy állami támogatást kapnak, és hogy van-e adó-, illeték vagy bármilyen tartozásuk.

  Ez a vicces játék mindkét irányba mehet.

  UI: Ha valakit érdekel… én is a fekvőrendőr forgalom lassitási ötletet támogatom mert egyetértek vannak emberek akik száguldoznak arra és ahogy láttam nem kis gyermekes szülök, inkább kamionosok, épitőipari munkások akik ott dolgoznak és sokszor elálják az utakat).

  0
  0
 6. A kezdeményezés többek között azért is született, mert gondolunk a gyerekekre. Azokra a gyerekekre gondolunk, akik itt élnek, akik nem tudnak biztonságosan eljutni gyalog/biciklivel szüleikkel vagy nélkülük még a buszmegállóig sem. Ha pedig önzőségnek tűnik az, hogy egy gyermek (vagy felnőtt) testi épségét egy másik gyermek 30 perccel hosszabb alvása elé helyezzük, hát akkor igen, nagyon önzőek vagyunk.
  Felelős szülőként egy iskolaválasztásnál mondjuk azt sem árt figyelembe venni, hogy mennyi idő abba a szuper iskolába eljutni, mérlegelni kellene ennek a plusz fél órának előnyeit és hátrányait egyaránt, nem pedig rögtön a kiskapukhoz nyúlni, hogy úgyis “csak 50-en vagyunk”, ez nem zavarja az ott lakókat (egyébként sem csak 50-en sajnos).
  Illetve hozzátenném még azt is, hogy a táblát nem egy hely üdülőövezeti státusza indokolja. Nem is kell túl messzire mennünk hasonló táblákért, a Hegyalja útról leágazó számos utca is hasonlóan lakó-pihenő övezeti státuszban van, márpedig az a terület is eléggé “a város része”. (Egyébként ezekben az utcákban is a forgalom csökkentése volt a cél, mert szintén sokan rövidítésre használták ezeket az utcákat.)

  Nevetséges még a zárójeles feltételezés is, hogy majd egy tábla lekerül csak azért mert 50 (+) nem itt lakó szeretne fél órát spórolni (bár ez a fél óra sem fél óra szerintem).
  Mint ahogy a szórólapon is részleteztük, illetve tapasztalat útján is könnyen belátható, ez az útszakasz több szempontból sem alkalmas arra, hogy ilyen mértékű forgalmat elbírjon: túl keskeny, nem fér el egymás mellett 2 autó (pláne, hogy lehúzódni is derogál a legtöbb áthajtónak), az aszfalt minősége sem megfelelő ilyen mértékű forgalomnak, egy-egy javítás kb 2-3 hónapot bír, majd újra minden csupa kátyú; illetve a legfontosabb, hogy nincs járda a gyalogosforgalom részére és ilyen autóvezetési morál mellett kész életveszély gyalogosan eljutni a buszmegállóig.
  Úgyhogy azt hiszem jogos visszakérdeznem: ugyan milyen önző emberek Önök, hogy saját kényelmük miatt több szabályt is áthágva ellehetetlenítik mások életét?

  0
  0

Comments are closed.